top of page
HOW TO

HUR

Black Ice.jpg

DN IS SEGLING

Klassen

 

DN-seglare skämtar ofta om att detta måste vara världens minst publikvänliga sport. Det är kallt, blåsigt, blött och ödsligt. Vi letar efter stora isområden och dessa finns inte där andra människor finns. Detta är också en del av lockelsen.

 

När man kommer till en isjaktstävling för första gången slås man av hur uppklädda deltagarna ser ut. I depån bär seglarna tjocka overaller för att hålla kylan borta. Under overallen har man ofta en tunn fartoverall som man seglar i. En annan sak som slår dig är deltagarnas stora åldersspann. Vid startlinjen hittar du sjuttioåringar som står sida vid sida med femtonåringar, erfarenhet räknas. Om du inte är så snabb på att springa i starten kan du kompensera för detta med överlägsen taktisk segling.

 

Ofta när man pratar om isjaktssegling till oinvigde hör man kommentaren: - Isjaktssegling, det verkar kul, men det är bara vart femte år man kan segla, eller hur?" Detta stämmer inte alls med verkligheten. I en normal vinter går det att segla i princip varje dag från december till mars inom en radie av 10 mil från huvudstaden. Tillgängligheten är med andra ord betydligt bättre än för andra vintersporter, till exempel slalom eller längdskidåkning. Många gånger man lämnar storstaden i ösregn i gryningen för att några timmar senare tävla på gnistrande vit is på till exempel Mälaren. Alla deltagare är dock inte svenskar utan många Danskar, Tyskar och Polacker besöker ofta svenska isar när det finns en brist på is på deras hemmaplan.

 

Tävlingarna

VM är begränsat till 220 startande från cirka 20 nationer. VM äger rum varje år, växelvis i Nordamerika och Europa. I Sverige arrangeras åtta nationella rankingtävlingar plus SM varje år och samlar i omgångar 20-60 jakter per tävling, beroende på isförhållandena i både Sverige och Europa.

​

​

​

​

​

bottom of page